ua en ru

Євродепутати не бачать прогресу у місії Кокса-Кваснєвського в Україні

Євродепутати не бачать прогресу в роботі місії екс-президента Європарламенту Пет Кокс і екс-президента Польщі Олександр Кваснєвський в Україні, про це повідомляє Deutsche Welle.

В Європарламенті очікували, що місія буде сприяти встановленню верховенства права в Україні, вирішенню проблеми вибіркового правосуддя і таким чином стимулювати відновлення довіри між Україною та ЄС.

Втім, європарламентарі, з неприхованою досадою констатували відсутність прогресу по справах ув'язнених українських політиків, судові справи яких відстежує місія Кокса-Квасьневського. "Я, звичайно, дуже розчарована тим, що очікувані і бажані результати цієї місії в даний час відсутні", - підкреслила глава фракції Зелених в Європейському парламенті Ребекка Хармс.

Хармс зазначила, що Валерій Іващенко все ще не реабілітований, "тоді як ситуація з Тимошенко і Луценко досі не покращилася, а погіршилася". Значно обтяжує роботу місії, на її думку, і позбавлення судом мандатів трьох депутатів Верховної Ради.

Констатує відсутність прориву в справах Тимошенко і Луценка і представник фракції Європейської народної партії в Європарламенті Ельжбета Катажина Лукачівськая, яка входить в делегацію парламентського співробітництва "ЄС-Україна". "Це показує, що в цій ситуації Україна має свою позицію і не дуже вважається з європейським або польським громадською думкою", - говорить вона.