ua en ru

Євро-2012 в Україні відбудеться, незважаючи на бойкот, - Янукович

Україна чекає на гостей фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це Президент України Віктор Янукович сказав представникам ЗМІ в Донецьку, висловивши переконання, що Євро-2012 в Україні відбудеться, незважаючи на бойкот Євро-2012 деякими європейськими політиками, передає прес-служба Президента України.

"Політика політикою, а життя триває. Любителі спорту приїдуть, друзі України приїдуть. І ми їх завжди будемо раді вітати", - сказав глава держави.

На переконання Януковича, в ході підготовки до Євро-2012 Україна отримала колосальний досвід і продемонструвала здатність належно виконувати всі необхідні роботи. "Ми не підвели наших партнерів з УЄФА, які довірили нам проведення Євро-2012", - сказав Президент.

Глава держави додав, що всі збудовані до чемпіонату об'єкти слугуватимуть не одному поколінню. "Далі важливо не зупинятися, - наголосив Янукович. - Економіка України зростає, і думаю, що ми наведемо лад на нашій землі".

Сьогодні Рада закордонних справ ЄС розглядає питання відносин з Україною, зокрема, питання майбутньої Угоди про асоціацію, а також питання відвідування політиками матчів Євро-2012 в Україні.

Раніше міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс заявив, що вважає за необхідне політичний бойкот Євро-2012 в Україні.

Ситуація, що склалася навколо дотримання владою України прав людини, переслідування опозиційних політиків, а також ситуація з Юлією Тимошенко в останні тижні сильно загострила відносини України та ЄС. Все більше країн заявляють про бойкот Євро-2012 в Україні, з вимогами розібратися в ситуації в Качанівській колонії і дотримуватися права людини.

10 травня німецький канцлер Ангела Меркель заявила, що в Україну та Білорусі громадяни страждають від "диктатури й репресій". Прем'єр-міністр України Микола Азаров назвав це висловлювання некоректним.

Раніше Євросоюз призупинив ратифікацію угоди про асоціацію ЄС з Україною. Ініціаторами цього кроку виступили Німеччина, Великобританія та Чехія. Ці країни вимагають звільнення лідерів опозиції.

Крім цього європейські політики вирішили бойкотувати саміт держав Центральної Європи, що мав відбутися 11-12 травня 2012 р. в Ялті. Від участі в Ялтинському саміті відмовилися президенти Болгарії, Естонії, Австрії, Чехії, Німеччини, Італії, Чорногорії і Словенії та інших країн. У зв'язку з цим, Україна перенесла Ялтинський саміт на більш пізній термін.