ua en ru

Єврейська громада в Україні є основним об'єктом злочинів на грунті ненависті, - Фельдман

Єврейська громада в Україні є основним об'єктом злочинів на грунті ненависті - заявив народний депутат України Олександр Фельдман у своєму виступі на конференції ОБСЄ з безпеки єврейських громад в Берліні.

За словами Олександра Фельдмана, в сучасній Україні права євреїв, так само, як і інших національних меншин, гарантовані сучасним законодавством, відповідним європейським стандартам. Дискримінація та інші злочини на грунті ненависті, в принципі, повинні каратися в кримінальному порядку. І уряд, і правоохоронні органи докладають певних зусиль для боротьби з антисемітизмом та іншими формами ксенофобії. Тим не менш, хоча єврейська громада України і становить менше одного відсотка населення України, при цьому вона є головним об'єктом злочинів заснованих на ненависті.

Якщо до кінця 2000-х років експерти констатували поступове поліпшення ситуації, то зараз по цілому ряду показників спостерігається негативна динаміка. Зростання антисемітських настроїв помітний неозброєним оком, прояви агресивної ксенофобії відбуваються все частіше по всій країні. По всій країні періодично піддаються вандалізму єврейські кладовища, будівлі синагог і громадських центрів, меморіали в пам'ять про євреїв, загиблих у роки Голокосту. Неонацистська символіка та антисемітські написи покривають стіни будинків, відомі євреї отримують на свою адресу погрози - заявив Фельдман.

Фельдман також вважає, що зростання цих злочинів пов'язаний з активізацією і підвищенням політичного статусу партії "Свобода". Ультра-націоналісти вперше в українській історії сформували власну фракцію в парламенті. При цьому слід зазначити, що "Свобода" не приховує ксенофобського характеру своєї ідеології і активно використовує антисемітську риторику в публічній пропаганді. Так, з моменту свого потрапляння до парламенту, активісти і депутати від ВО "Свобода" ставали організаторами антисемітських заворушень в Умані, були ініціаторами образливих випадів на адресу єврейських активістів і громадських діячів, дозволяли собі некоректні судження на адресу представників єврейської національності. Крім того, ВО "Свобода" є єдиною українською партією, представники якої у своїй публічній риториці допускають вживання образливого для євреїв слова "жид" і вважають таке слововживання прийнятним.

На думку Фельдмана, в міру наближення президентських виборів в Україні, які відбудуться в 2015 р., подібні прояви антисемітизму будуть посилюватися, оскільки лідер ВО "Свобода" також буде брати в них активну участь в якості кандидата.

У рамках конференції також відбулася робоча зустріч Олександра Фельдмана з міністром внутрішніх справ Німеччини Гансом-Пітером Фрідріхом.