ua en ru

США можуть ввести санкції проти латвійського банку, що обслуговував Курченка

США можуть ввести санкції проти латвійського банку, що обслуговував Курченка Фото: Сергій Курченко (metalist.ua)

Мінфін США пропонує ввести санкції проти латвійського банку ABLV Bank

Служба фінансової розвідки Міністерства фінансів США пропонує ввести санкції проти латвійського банку ABLV Bank. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на FinCen.

Повідомляється, що другому за величиною банку Латвії можуть заблокувати доступ до американської фінансової системи, включаючи заборону мати кореспондентські рахунки в США.

Причиною наміру ввести санкції стало те, що керівники, акціонери і працівники ABLV зробили відмивання коштів частиною своєї діяльності, повідомляє FinCen.

Згідно з інформацією фінансової розвідки, банк використовували для незаконної фінансової діяльності низка осіб, включаючи тих, хто знаходиться у списку санкцій США і ООН.

Так, в якості одного з прикладів відмивання коштів через банк, FinCen призводить співпрацю банку з біглим бізнесменом часів екс-президента Віктора Януковича Сергієм Курченком.

"В 2014 році український олігарх Сергій Курченко перекладав мільярди доларів через рахунки компаній-оболонок в ABLV", - повідомляє FinCen.

Як відомо, Курченко знаходиться в списку санкцій США з 2015 року, коли з'ясувалася його роль в розтраті і зловживанні державними активами України, або активами великих організацій української економіки.

Наголошується, що в ABLV було щонайменше дев'ять рахунків компаній-оболонок, пов'язаних з Курченко.

Нагадаємо, в кінці грудня Печерський районний суд заарештував цінні папери, корпоративні та інтелектуальні права, а також частина нерухомого майна Курченко. При цьому Печерський районний суд Києва не передав майно медіа-холдингу UMH group, що належить Курченко, Національному агентству з виявлення, розшуку та управління корупційними активами.