ua en ru

ЄЦБ закликає до створення центрального органу для роботи з банкрутствами банків у єврозоні

Європейський центральний банк (ЄЦБ) закликав уряди просуватися вперед по шляху створення "сильного" центрального органу для роботи з банкрутствами банків у єврозоні. Про це заявив віце-президент Європейського центрального банку Вітор Констанціо, передає "Росія 24".

"Проста координація між національними органами не є достатньою для транскордонного вирішення криз", - сказав Констанціо.

На його думку, валютному блоку необхідний єдиний орган, який мав би незалежні повноваження щодо прийняття рішень, і це дозволило б здійснювати необхідні дії швидко і рішуче.

Водночас з намірами ЄЦБ щодо створення загальної системи з порятунку постраждалих від криз банків не погоджується Німеччина, яка попереджає, що для створення центрального органу з незалежними повноваженнями необхідно зміни договорів єврозони.

Проте, за словами Констанціо, прогрес у створенні такого органу дуже важливий у поточних економічних умовах, коли темпи зростання ВВП знаходяться на низькому рівні, так як він дозволить підтримати кредиторів і стимулювати економічне зростання.

На його думку, створення механізму дозволить розділити банки та уряди, тобто країна не зможе збанкрутувати, якщо збанкрутують її банки.

"Основні організаційні рішення можуть бути прийняті тільки після набуття чинності юридичного документа, - сказав Констанціо. - Своєчасне прийняття рішення на початку літа має вирішальне значення".

Читайте також: ЄЦБ може оголосити про зниження ставки на 25 б. п. вже наступного тижня, - експерт