ua en ru

ЄЦБ може оголосити про зниження ставки на 25 б.п. вже наступного тижня, - експерт

У квітні індекс ділової активності PMI впав у Німеччині, найбільшій економіці валютного союзу, впав до мінімального за останні півроку рівня в 48,8 б.п., повідомила у вівторок дослідницька компанія Markit Economics.

Якщо індекс знаходиться вище 50 п., це означає, що ділова активність зростає, нижче - знижується. У березні PMI у Німеччині дорівнював 50,6 п. Причиною ослаблення ділової активності стало уповільнення промислового виробництва, а також тривала зима, зазначив Bundesbank.

При цьому зниження ділової активності у Німеччині практично не залишає надій на швидке поліпшення ситуації в єврозоні в цілому. У квітні індекс PMI там і залишився на березневим рівні в 46,5 б.п. За останні 20 місяців зведений PMI валютного союзу долав поріг в 50 б.п. тільки один раз.

Інвестори та експерти очікують, що остання економічна статистика змусить ЄЦБ знизити ставку рефінансування, щоб підтримати економіку єврозони. Остання, за офіційним прогнозом Eurostat, скоротиться цього року на 0,5%. "ЄЦБ може оголосити про зниження ставки на 25 б.п. вже наступного тижня", - вважає валютний стратег UBS Бет Зігентхалер. Найближче засідання ЄЦБ намічено на 2 травня.

Експерти відзначають, що зараз ЄЦБ може з достатнім комфортом прийняти рішення про скорочення ставки, так як інфляція в зоні євро знижується. За даними Eurostat, в березні зростання цін в річному численні скоротився до 1,7% (у лютому показник становив 1,8%). Роком раніше інфляція дорівнювала 2,7%. За прогнозами ЄЦБ, в 2014 р. інфляція сповільниться до 1,3%, при тому, що цільовий показник становить 2%.