ua en ru

ЄЦБ припинить використання держоблігацій Греції в якості забезпечення при монетарних операціях

Європейський центральний банк (ЄЦБ) припинить використання державних облігацій Греції та інших інструментів, забезпечених грецьким урядом, в якості забезпечення по кредитам комерційним банкам. ЄЦБ готовий переглянути своє рішення тільки після того, як стануть відомі підсумки місії "трійки" міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центробанк, Міжнародний валютний фонд) в Афінах. Грецькі банки в цей період, як і раніше зможуть отримувати фінансування від Центробанку Греції у відповідності з існуючими домовленостями.

26 червня ЄЦБ припинив використання держоблігацій Кіпру в якості забезпечення по кредитам комерційним банкам, що пов'язано зі зниженням суверенного кредитного рейтингу Кіпру до спекулятивної категорії міжнародними рейтинговими агентствами Moody's, S&P і Fitch.

25 червня 2012 р. влада Кіпру звернулася до партнерів по єврозоні із закликом надати країні фінансову допомогу. Таким чином, Республіка Кіпр стала п'ятою країною єврозони, яка запросила екстрену допомогу у європейської влади. Раніше це зробили Греція, Ірландія, Португалія та Іспанія.