ua en ru

ЄЦБ підтримує подальшу інтеграцію фінансового сектора ЄС

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підтримав опубліковані в листопаді 2010 р. комплексні пропозиції Єврокомісії щодо розвитку єдиного загальноєвропейського ринку. "Евросистема (офіційна назва монетарного органу єврозони) рішуче підтримує ініціативи, спрямовані на перезапуск концепції єдиного ринку в рамках загальнополітичних зусиль Євросоюзу по боротьбі зі структурними викликами в економіці союзу", - йдеться в опублікованому сьогодні робочому документі ЄЦБ, передає РБК.
Зокрема, Європейський центробанк вітає ініціативи щодо формування в ЄС єдиного ринку послуг, особливо ринку роздрібних банківських послуг, оскільки інтеграційні процеси в області банківського ритейлу на сьогоднішній день проходять повільніше, ніж в інших сервісних секторах Євросоюзу. Також Евросистема "заохочує ринкові реформи у сферах електронної комерції, фінансування малого і середнього бізнесу та державних закупівель", наголошується в документі.
ЄЦБ підкреслює, що з точки зору єдиної монетарної політики всі пропозиції, спрямовані на подальшу інтеграцію фінансових ринків Європи, повинні розглядатися як важлива складова на шляху згладжування розбіжностей за інфляції та темпами економічного зростання між країнами єврозони.
У той же час, коментуючи конкретні пропозиції Єврокомісії, ЄЦБ проявляє обережність. Так, що стосується ідеї єдиних європейських облігацій для фінансування спільних проектів блоку, ЄЦБ вказує на "ризики погіршення прозорості державних фінансів через формування прихованих зобов'язань".