ua en ru

ЄЦБ хоче мати більше інформації про ринок деривативів розміром 633 трлн дол

Член правління Європейського центрального банку Бенуа Керр заявив, що регулятору буде необхідно розширити доступ до міжнародних даних по позабіржових похідних, коли ЄЦБ почне здійснювати контроль над банками єврозони.

Член правління Європейського центрального банку Бенуа Керр (на фото) заявив, що регулятору буде необхідно розширити доступ до міжнародних даних по позабіржових похідних, коли ЄЦБ почне здійснювати контроль над банками єврозони. Про це повідомляє "Росія 24".

На думку Керра, доступ до даних по похідних, що стосуються зарубіжних операцій європейських банків, "є ключовим чинником при оцінці загальних ризиків даної банківської групи".

"Ми повинні зняти бар'єри доступу і забезпечити механізм для агрегації даних по торгах і юрисдикції, для того, щоб бути в змозі мати повне уявлення про ризики на ринках позабіржових деривативів", - сказав член правління ЄЦБ.

Єврозона намагається виробити правила для ринку свопів та інших позабіржових деривативів, загальний обсяг якого складає 633 трлн дол. Ці інструменти потрапили під пильну увагу регуляторів після краху Lehman Brothers в 2008 р. і вимушеного порятунку American International Group, а ці компанії якраз були найбільшими трейдерами кредитно-дефолтних свопів.

Згідно плану клірингові будинки (розрахункові палати) повинні використовуватися активніше, що приведе до зростання активності на регульованих ринках і зобов'яже банки примиритися із зростанням заставних вимог.

Керр сказав, що влада повинна контролювати дію нормативних змін і обов'язкові вимоги по управлінню ризиками в центральних розрахункових палатах.

"Системний ризик концентрації в невеликій кількості світових фінансових інститутів ще більш зростає, - сказав він. - Це посилює ризик того, що ці фінансові установи можуть виступати як канали для розповсюдження фінансових криз і можуть бути сприйняті як "дуже великі, щоб збанкрутіти ".

Завтра маєвідбутися голосування за ухвалення Єдиного наглядового механізму єврозони в Європарламенті. Це дасть можливості ЄЦБ впоратися з європейською борговою кризою шляхом розділення фінансових проблем урядів і самих кредиторів.