ua en ru

ЄЦБ 10 лютого провів інтервенцію на ринку держборгу, скупивши облігації периферійних країн зони євро

Після двох тижнів відносного спокою ЄЦБ у четвер знову був змушений провести інтервенцію на ринку державного боргу, після того як ставки за облігаціями Португалії злетіли до рекордного в історії зони євро рівня. ЄЦБ був змушений почати купувати облігації периферійних країн зони євро, повідомляє РБК daily з посиланням на Reuters і Bloomberg.
Втрутитися в ситуацію ЄЦБ змусило зростання ставок по десятирічним держоблігацій Португалії. У четвер вранці вони досягли максимального з часів появи євро в 1999 році рівня 7,66%. Прибутковість аналогічних облігацій Німеччині становить 3,2%. Після втручання ЄЦБ ставки за португальським бондами стабілізувалися на позначці 7,3%. Вони вже п'ятий день знаходяться вище позначки 7%. Багато аналітиків вважають такий рівень ставок за держборгом нестійким у довгостроковій перспективі і вважають, що це може спровокувати екстрену допомогу з боку Євросоюзу.
ЄЦБ призупинив скупку держборгу периферійних країн зони євро в кінці січня, після того як у першій половині місяця Португалія та Іспанія успішно розмістили свої облігації. Цьому сприяли обіцянки з боку європейських політиків представити всеосяжну програму вирішення боргових проблем зони євро. З моменту запуску програми скупки держборгу і до її припинення ЄЦБ викупив з ринку папери на суму 76,5 млрд євро. Масштаби вчорашніх інтервенцій поки не розголошуються, офіційні дані будуть представлені тільки наступного тижня.