ua en ru

Естонія розробляє проект будівництва СПГ-терміналу

Головний порт Естонії Таллінн і електромережевий оператор Elering вибрали компанію Vopak LNG партнером по підготовці техніко-економічного обґрунтування будівництва терміналу для прийому скрапленого природного газу (СПГ). Про це повідомляє Reuters з посиланням на компанію Elering.

Vopak LNG - підрозділ нідерландської компанії Royal Vopak, що спеціалізується на СПГ.

ТЕО дозволить вирішити, чи буде необхідність у фінансуванні будівництва з боку Євросоюзу, йдеться в повідомленні.

"В роботі над проектом СПГ-терміналу Естонія дотримується принципів Євросоюзу у сфері природного газу, що свідчать, що власність на енергетичну інфраструктуру і управління нею повинні бути відокремлені від виробництва і продажу енергоносіїв", - повідомила Elering з посиланням на свого гендиректора Тааві Вескимагі.

Росія є єдиним постачальником газу в три держави Балтії - Естонію, Латвію і Литву, а "Газпром" і німецька E.ON - найбільші акціонери газових компаній цих держав.

Країни Балтії поки не змогли домовитися про розташування єдиного терміналу з прийому СПГ, і розробляють індивідуальні проекти. Литва, зокрема, на початку березня домовилася про оренду у норвезької компанії Hoegh LNG плавучої платформи для зберігання і регазифікації зрідженого природного газу.

Однак, на думку Латвії, цей термінал занадто малий для забезпечення газом всіх трьох країн Балтії і є економічно недоцільним. У 2011 р. ці країни спожили 5,5 млрд куб. м газу порівняно з 9 млрд у 1991 р., коли вони вийшли зі складу СРСР.

Зазначимо, Україна також планує будівництво СПГ-терміналу. У лютому іспанська Socoin завершила розробку ТЕО СПГ-терміналу біля морпорту "Південний" в Одеській області потужністю 10 млрд куб. м газу в рік, його вартість - близько 1 млрд дол.