ua en ru

Є сумніви в коректності методики опитування киян щодо відновлення пам'ятника на бул. Шевченко, - соціолог

Тиражовані ЗМІ результати інтернет - опитування щодо того, що кияни хочуть бачити на місці знесеного в грудні пам'ятника Леніну, некоректні з методологічної точки зору. Таку думку висловив експерт Київського міжнародного інституту соціології Олександр Красновський.

Тиражовані ЗМІ результати інтернет - опитування щодо того, що кияни хочуть бачити на місці знесеного в грудні пам'ятника Леніну, некоректні з методологічної точки зору. Таку думку висловив експерт Київського міжнародного інституту соціології Олександр Красновський.

«Дане опитування відноситься до тієї категорії онлайн опитувань, які спеціалізовані дослідницькі компанії уникають. Справа в тому, що при такій методології до опитування підключається тільки активна частина населення, яка користується Інтернетом, а аудиторія користувачів, в основному, це люди до 45 років; в той же самий час нам невідомий демографічний профіль учасників опитування. Важко сказати, хто відповідав на це питання, оскільки ми не можемо визначити ні стать, ні вік, ні регіон проживання . Ми навіть не можемо сказати, яка питома вага відповіли проживає в Києві», - сказав Красновський.

З цих же причин це опитування навіть не можна назвати репрезентативним для сайту, на якому він проводився. «Це той самий випадок, коли розмір вибірки не говорить про її репрезентативності, оскільки це абсолютно два різних поняття. Скажімо, якщо ми опитаємо 10 тис. мешканців Подільського району, то ці дані не можна вважати репрезентативними для Києва, оскільки не враховуються відмінності киян від району до району. При цьому, можна опитати всього лише 400 осіб за певними пропорціями населення Києва і отримати дійсно репрезентативні результати», - вважає Красновський.

Проте, опитування, яке було проведено на сайті, не виключає теоретичної можливості збігу результатів, але навіть якщо результати і підтвердяться, то це не більше, ніж збіг, зазначив соціолог.

Свою солідарність з цим думку висловили і багато киян, що прокоментували результати опитування в соціальних мережах. Основні претензії з їхнього боку - відсутність інформації про те, що опитування проводилося, в силу чого багато дізналися про нього лише постфактум. А також залучення мешканців інших міст до вирішення питань, що мають відношення безпосередньо до столиці, а не до країни в цілому, і, як результат, нівелювання першочергового права киян впливати на долю рідного міста.

Згідно з чинним законодавством порядок встановлення пам'ятників і монументів регламентується відповідним наказом №231/806 від 30 листопада 2004 р. Держкомітету з питань будівництва та архітектури при Мінкультури. Цей документ є обов'язковим для всіх органів влади та організацій. Відповідно до нього, рішення про спорудження (створення) пам'ятників (монументів) місцевого значення приймаються місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. У разі столиці воно документально виглядає як рішення Київради або розпорядження КМДА.

Нагадаємо, 26 січня було оголошено результати голосування на одній з популярних інтернет- ресурсів , ініційованого чиновником КМДА. За результатами опитування більше 44 % з 7000 проголосували, висловилися за кандидатури меценатів Терещенків і Бродського , 39,6 % - за Леніна , інші голоси розподілилися між Іваном Нечуй- Левицьким , Іваном Фундуклея , Степаном Бандерою , фонтаном і клумбою.