ua en ru

ЄСПЛ стягнув з Росії 46 тис. євро за загибель людини після тортур у поліції

ЄСПЛ стягнув з Росії 46 тис. євро за загибель людини після тортур у поліції Фото: засідання ЄСПЛ (echr.coe.int)

Тепер російський уряд зобов'язаний виплатити гроші

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) стягнув із Росії 46 тис. євро за загибель чоловіка після тортур у Тукаєвському РВВС у Татарстані в 2002 році. Про це свідчить картка справи, розміщена на сайті суду, передає РБК.

Тепер російський уряд зобов'язаний виплатити гроші Фаніє Хайрулліній, чоловік якої Жавдат помер після тортур.

"На жаль, руки у ЄСПЛ дійшли тільки зараз, через 15 років. Хайрулліна спершу незаконно затримали, а потім закатували до смерті співробітники міліції ще. При цьому прокуратура і слідчі нічого не розслідували. Була тривала кримінальна справа але ніхто не став обвинувачуваним. Кілька десятків причетних працівників продовжували працювати, поки не були потім засуджені за аналогічними справами", - заявив керівник міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков.

Він зазначив, що в ніч на 14 вересня 2002 року 51-річного Хайрулліна затримали як свідка у справі про вбивство, а пізніше знайшли повішеним на балконі будівлі РВВС. Справа щодо міліціонерів поновлювалася і припинялася понад 20 разів. У 2009 році вдова отримала 250 тис. рублів як компенсацію моральної шкоди і після цього, згідно з рішенням суду втратила статус жертви.

Нагадаємо, в жовтні Україна подала до Європейського суду з прав людини другий позов проти РФ у зв'язку з подіями на Донеччині.