ua en ru

ЄСПЛ задовольнив новий позов по справі ЮКОСа проти Росії на 1,9 млрд євро

Європейський суд з прав людини задовольнив позов по справі ЮКОСа проти Російської Федерації на 1,9 млрд євро, передає Reuters.

Європейський суд з прав людини задовольнив позов по справі компанії ЮКОС проти Російської Федерації на 1,9 млрд євро, передає Reuters.

Позивачі спочатку вимагали 98 млрд доларів.

Рішення не є остаточним і може бути оскаржено у Великій палаті ЄСПЛ однією зі сторін протягом трьох місяців.

Зазначимо, позов був поданий від імені всіх акціонерів компанії і розглядається окремо від позову, який було подано в Гаазький суд. У ніч на 28 липня стало відомо, що третейський суд у Гаазі визнав, що Росія порушила Енергетичну хартію у справі ЮКОСу, і фактично визнав нафтокомпанію экспроприированной. В рамках гаазької процесу позивачем виступала Group Menatep Limited (GML), що представляє інтереси Леоніда Невзліна і Володимира Дубова. GML вимагала відшкодування 114 млрд дол., але джерела заявили, що суд оцінив втрати в 50 млрд дол. Крім того, Росія повинна оплатити витрати судового процесу в розмірі 65 млн дол.

У 2011 році європейський суд вже розглядав справу акціонерів ЮКОСу, але тоді позов був задоволений лише частково. Зокрема, ЄСПЛ визнав Росію порушила статтю 14 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. При цьому статті 6 цієї конвенції - право на справедливий судовий розгляд - РФ порушила.