ua en ru

ЄСПЛ розглядає понад 14 тис. позовів проти України

ЄСПЛ розглядає понад 14 тис. позовів проти України Фото: біля 9 тисяч справ стосуються невиконання рішень ЄСПЛ

Біля 9 тисяч справ стосуються невиконання рішень ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглядає понад 14 тис. позовів проти України. Про це повідомляє прес-служба Вищої Ради юстиції (ВРЮ).

Зазначається, що члени української делегації провели зустріч зі спеціальним представником Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістосом Джакомопулосом, під час якої обговорили прогрес у проведенні реформи судової системи в Україні.

"Попри те, що біля 96% скарг визнається судом неприйнятними, наразі на розгляді суду знаходиться 14250 заяв проти України, біля дев'яти тисяч із яких стосуються невиконання рішень ЄСПЛ. Серед інших поширених категорій - скарги громадян на тривалість судового розгляду, необґрунтоване або довготривале тримання особи під вартою, застосування тортур, неналежне поводження чи покарання та ін.", - йдеться в повідомленні.

Водночас європейські експерти зазначили, що процес якісних структурних змін в Україні та впровадження європейських стандартів у національне законодавство, зокрема і через виконання заходів загального характеру, зазначених у рішеннях ЄСПЛ, відбувається надзвичайно повільно. Експерти закликали суддів і представників інших професійних юридичних кіл докласти зусиль до розвитку національної правової системи відповідно до вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, аби громадяни України могли знайти вирішення своїх проблем на національному рівні.

Нагадаємо, адвокат Надії Савченко допускає скаргу в ЄСПЛ щодо відмови в суді присяжних.