ua en ru

ЄСПЛ продовжив заборону на доступ до ГПУ телефону Седлецької

ЄСПЛ продовжив заборону на доступ до ГПУ телефону Седлецької Фото: Наталія Сідлецька (facebook.comCentreUA.org)

Заборона буде діяти до "окремого розпорядження"

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) продовжив заборону на доступ Генеральної прокуратури України (ГПУ) до інформації з мобільного телефону головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Радіо Свобода".

Як наголошується, що заборона на доступ до даних з телефону має необмежений термін дії. Також зазначено, що заборона буде діяти "до окремого розпорядження".

Згідно з рішенням суду, український уряд має забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в рішенні Апеляційного суду Києва від 18 вересня 2018 року.

Рішення ЄСПЛ прийняв після того, як адвокати Седлецької подали в суд повний текст скарги, а також звернення про продовження обмежувальних заходів.

Нагадаємо, 25 вересня ГПУ припинила отримання даних з телефону Седлецької. Зокрема, в ГПУ було передано лист від Європейського суду з прав людини уповноваженим у справах ЄСПЛ. Крім того, було припинено отримання даних з телефону журналістки Крістіна Бердинських. Обмеження судом застосовані на період з 18 вересня до 18 жовтня 2018 року.

Як відомо, Седлецька і Бердинських пов'язані зі справою щодо можливого розголошення державної таємниці та деталей досудових розслідувань директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ буде збирати тільки ту інформацію з телефону Седлецької, яка стосується перебування журналістки біля або в приміщенні НАБУ. В загальному ГПУ отримала доступ до телефонами ще двох людей, крім головного редактора програми журналістських розслідувань "Схеми".