ua en ru

ЄСПЛ відхилив скаргу України щодо закону про люстрацію, рішення набуло чинності

ЄСПЛ відхилив скаргу України щодо закону про люстрацію, рішення набуло чинності Ілюстративне фото (echr.coe.int)

ЄСПЛ підтвердив, що Україна порушила права чиновників

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив скаргу України щодо закону про люстрацію, рішення суду набуло чинності. Про це йдеться в опублікованому рішенні суду.

Повідомляється, що ЄСПЛ визнав вимоги заявників прийнятними та відхилив заперечення уряду України. Протягом трьох місяців уряд має виплатити п'яти заявникам по 5 тис. євро + будь-які виплати, які можуть бути стягнуті в якості компенсації моральної шкоди. Крім того, Україна має компенсувати заявникам витрати на суд (всього близько 3 тис. євро). Інші вимоги про компенсацію відхилені.

Також суд дійшов висновку про те, що вимоги люстрованих чиновників про виплату втраченої заробітної плати повинні розглядатися на національному рівні.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року ЄСПЛ виніс рішення про те, що Україна законом про люстрацію порушила права українських чиновників.

Україна оскаржила дане рішення у січні 2020 року. Скарга була подана українським урядом до Великої палати ЄСПЛ. У Кабінеті міністрів стверджували, що в рішенні суду до кінця не ясно, яким чином треба змінити закон, щоб він відповідав Конвенції про захист прав людини.