ua en ru

ЄСПЛ зобов'язав РФ звільнити сина Джемілєва

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію звільнити сина лідера кримськотатарського народу, екс-глави Меджлісу, нардепа від фракції "Батьківщина" Мустафи Джемілєва Хайсера на час розгляду поданої Джемілєвим скарги.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію звільнити сина лідера кримськотатарського народу, екс-глави Меджлісу, нардепа від фракції "Батьківщина" Мустафи Джемілєва (на фото) Хайсера на час розгляду поданої Джемілєвим скарги. Про це сьогодні на брифінгу повідомив захисник сина Джемілєва Аркадій Бущенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Оскільки у нас була інформація, що синові Мустафи Джемілєва загрожує небезпека, була інформація, яка давала підстави хвилюватися за його життя і здоров'я у зв'язку з діяльністю його батька, ми звернулися до ЄСПЛ із проханням застосувати так звані тимчасові заходи відповідно до 39-го правила регламенту суду. І 10 липня ЄСПЛ надіслав мені повідомлення про те, що таке рішення президента секції, такі тимчасові заходи застосовано. Тобто РФ і Україні дано вказівку забезпечити дотримання конвенції, в тому числі ст.3, ст.5, тобто права на свободу і права на захист від жорсткого поводження", - заявив Бущенко.

Він додав, що хоча ці документи вже передані до відповідних органів російської влади, саме рішення ЄСПЛ не виконано.

Нагадаємо, син лідера кримськотатарського народу, екс-глави Меджлісу, нардепа від фракції "Батьківщина" Мустафи Джемілєва Хайсер перебуває під арештом у Криму. Йому інкримінується вбивство, вчинене у травні 2013 р.

18 березня 2014 р. Президент Володимир Путін підписав договір про приєднання Криму і Севастополя до Росії.