ua en ru

ЄСПЛ не задовольнив низку вимог Тимошенко, - представник ЄСПЛ

Рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про визнання незаконним рішення про арешт екс-прем'єра Юлії Тимошенко сторони можуть оскаржити протягом трьох місяців. Про це в ефірі телеканалу БТБ повідомив представник ЄСПЛ Родерік Лідделл.

Він також зазначив, що Тимошенко подала багато заяв. «Зокрема, вона скаржилася на умови її утримання, на те, що їй не надавали медичну допомогу належного рівня. Обидві ці скарги відхилили, тому що суд визнав їх необгрунтованими», - сказав Лідделл.

Крім того, за його словами, ЄСПЛ відхилив скарги Тимошенко щодо, нібито, тортур і надання неналежної медичної допомоги. «Ще одна заява стосувалося насильницького переміщення до лікарні. Суд не виявив, суттєвих порушень, взявши до уваги те, що вона відмовилася пройти медичне обстеження, для встановлення факту нанесення тілесних ушкоджень», - зазначив Лідделл.

Читайте також: Рішення ЄСПЛ ніяк не позначиться на долі Тимошенко, - ПР

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, коментуючи рішення ЄСПЛ, зазначив, що це було очікуване рішення. «Ще з часів засудження сербських лідерів ЄСПЛ стабільно демонстрував упередженість по відношенню до однієї сторони конфлікту при повному ігноруванні інтересів іншої. Так що чекати справедливості від нього не варто. Що стосується справи Тимошенко, то суд фактично визнав цю справу політичним. Говорити про законність або незаконність того чи іншого рішення потрібно, виходячи із законодавства конкретної держави. Припустимо, зараз у нас був старий КПК, по ньому і була затримана екс-прем'єр. Він припускав широкий спектр можливостей для арешту. Ми можемо з цим не погоджуватися, але це мало місце бути. За новим кодексом сумніваюся, що це сталося б. У той же час, по ряду положень, зокрема, щодо нібито нанесення їй побоїв чи поганий медичної допомоги, суд не задовольнив скарги боку Тимошенко, тим самим показавши, що у нього тут спрацював здоровий глузд», - сказав Погребинський.