ua en ru

В ЄСПЛ чотири справи "Україна проти Росії" передали під юрисдикцію Великої палати

В ЄСПЛ чотири справи "Україна проти Росії" передали під юрисдикцію Великої палати Фото: Європейський суд з прав людини (echr.coe.int)

Великій палаті передали справи про порушення прав людини в Криму і на окупованому Донбасі

Палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) передала чотири справи "Україна проти Росії" під юрисдикцію Великої палати. Про це йдеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ.

Повідомляється, що чотири справи, ініційовані Україною проти Росії, передані під юрисдикцію Великої палати ЄСПЛ. Зазначимо, у Великій палаті рішення виносять 17 суддів, а передача може бути пов'язана з розбіжностями у тлумаченні Європейської конвенції з прав людини або протоколів до неї.

Також повідомляється, що в цих справах Україна звинувачує РФ у порушенні Європейської конвенції з прав людини, зокрема, за статтями про право на життя, катування, позбавлення волі і права на справедливий суд. Зокрема, у перших двох справах Україна звинувачує РФ в незаконній анексії Криму і контролі над бойовиками на Донбасі. В інших справах на РФ покладають відповідальність за порушення прав людини в Криму і на окупованому Донбасі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна має намір подати позов до ЄСПЛ про порушення прав політв'язнів у Росії.