ua en ru

Якщо Тимошенко оскаржить у Євросуді свій арешт від 5 серпня 2011 р., вона виграє цю справу, - Карпачова

Чинний омбудсмен Ніна Карпачова впевнена, що, якщо екс-прем'єр Юлія Тимошенко звернеться до Європейського суду з прав людини з наміром оскаржити свій арешт в будівлі Печерського суду 5 серпня 2011 р., вона виграє цей процес. Про це вона заявила на брифінгу 25 квітня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Коли відбувався арешт пані Тимошенко в Печерському суді 5 серпня минулого року, через два дні я зробила заяву про те, щоб Кірєєв скасував своє власне рішення, адже по старій редакції КПК людина не має права оскаржувати свій арешт в суді вищої інстанції, якщо це сталося під час судового засідання", - зазначила Карпачова.

Вона також додала, що в Україні вже створено прецедент, коли розглядалася справа екс-прокурора Кримської області, який незаконно був звільнений з посади і домагався відновлення на посаді, але був позбавлений права на апеляцію.

"Ми добилися рішення Європейського суду, і воно тепер є прецедентом для України, і ніякий коментар і рішення наших судів не може бути з посиланням на старий КПК, який не витримує ніякої критики", - зазначила Карпачова, і додала:

"Ми є країною Європейської конвенції з прав людини, і тому, за принципом верховенства права, якщо національне чинне законодавство суперечить нормам європейським і міжнародним, то за принципом верховенства права повинні застосовуватися норми Європейської конвенції. Суд нехтував цим правом, і лише через це я засвідчила... і просила Киреєва... не ганьбити нашу судову владу. Він цього не зробив, адвокати звернулися до апеляційного суду, але він відмовив на підставі того, що в чинному КПК це не передбачено. Тому тепер Юлія Тимошенко тільки за цими обставинами, якщо звернеться до Європейського суду з прав людини, вона виграє цю справу".

Нагадаємо, 5 серпня 2011 р. Печерський районний суд Києва ухвалив змінити запобіжний захід для Тимошенко з підписки про невиїзд на арешт. Захист Тимошенко подала апеляцію на це рішення 7 серпня, але 12 серпня апеляційний суд м. Києва ухвалив рішення не брати апеляцію захисту.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 р. засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 р. Крім того, Тимошенко заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії на суму понад півтора мільярди гривень.

Зараз екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харкові.