ua en ru

Якщо ситуація ва Європі не поліпшиться, то зростання економіки України за підсумками року складе 2%, - аналітики

Якщо макроекономічна ситуація в Європі не поліпшиться, то економіка України за підсумками поточного року продемонструє мляву динаміку - її зростання складе близько 2%.

Такий прогноз міститься в аналітичному огляді ІК "Трійка діалог". Аналітики, втім, залишили без змін свій попередній прогноз про зростання ВВП України на 3% в 2012 р., проте посилення європейських боргових проблем останнім часом може спричинити за собою перегляд оцінок у бік зниження.

На колишньому рівні також збережений прогноз по зростанню промвиробництва - 3,5%. Аналітики припускають, що зовнішній попит на метали зросте, внутрішнє споживання також залишиться високим. У найближчі місяці виграє також харчова промисловість. Цьому посприяє відновлення експорту сирів до Росії і приплив туристів на чемпіонат Європи з футболу.

Також аналітики очікують, що в першому півріччі зростання обороту роздрібної торгівлі залишиться трохи вище 10%, але до кінця року сповільниться до менш ніж 10%. "Реалізація соціальних ініціатив Президента напередодні парламентських виборів (у тому числі, підвищення пенсій з 1 травня і компенсація частини втрачених вкладів в Ощадбанку СРСР, починаючи з 1 липня) і приплив туристів на чемпіонат Європи з футболу в червні можуть на короткий час простимулювати оборот торгівлі в літні місяці", - йдеться в звіті.

Також аналітики зазначають: "З урахуванням ефекту високої бази і досить жорсткої кредитно-грошової політики річний показник споживчої інфляції, ймовірно, стане негативним вже до червня. У той же час підвищення тарифів на електроенергію і пенсій буде сприяти прискоренню загального показника інфляції в травні - червні . У другому півріччі 2012 р. темпи інфляції, можливо, зростуть, однак з урахуванням того, що інфляція з початку року в січні - квітні склала всього 0,7%, річний показник з великою часткою ймовірності виявиться нижче 5,0% (попередній прогноз - 6,5%).

На тлі підвищення енерготарифів і відновлення цін на сировину індекс цін виробників зріс у квітні на 3,7% з рівня березня (місяцем раніше зростання склало 1,1%). В результаті річний показник виробничої інфляції виріс до 6,9% в порівнянні з 6,5% наприкінці березня. Зростанню цін виробників сприяли підвищення тарифів на електроенергію (на 15% в порівнянні з попереднім місяцем), а також цін на продукти нафтопереробки (на 3,7%), металургійну продукцію (на 2,8%) і неметалеві будівельні матеріали (на 2, 2%). Якщо припустити, що в другому півріччі 2012 року світові ціни на сталь відновляться, до кінця року індекс споживчих цін (ІСЦ) повинен досягти 7,0-8,0% ".

Що стосується бюджету, то на думку аналітиків ІК "Трійка діалог", зростання доходів до кінця року, найімовірніше сповільниться, в той час, як зростання витрат прискориться у зв'язку з реалізацією соціальних ініціатив Президента. В результаті дефіцит консолідованого бюджету за підсумками року може досягти 3,8% ВВП.

Також наголошується, що з урахуванням динаміки платіжного балансу за останній час короткострокові побоювання з приводу потреб країни в зовнішньому фінансуванні і девальвації гривні дещо вщухли. "Обсяг погашень зовнішнього боргу повинен зрости у другому кварталі 2012 року, хоча очікується, що уряд зуміє рефінансувати кредит ВТБ Капіталу в обсязі 2 млрд. дол, термін дії якого закінчується в червні. Безвідносно збільшення обсягу платіжного балансу, досить жорстка грошово-кредитна політика влади (незважаючи на недавнє зниження ставок) і низька інфляція дозволять Нацбанку утримувати номінальний курс на рівні 8,0 грн. / 1 ​​дол принаймні до жовтневих виборів до ВР ", - відзначають аналітики.