ua en ru

Якщо Росія перестане підтримувати терористів, ситуація на Сході України вирішиться за тиждень-два, - Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що ситуація на Сході України вирішиться за тиждень-два в разі, якщо Росія перестане підтримувати терористів.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що ситуація на Сході України вирішиться за тиждень-два в разі, якщо Росія перестане підтримувати терористів. Про це Яценюк заявив 28 травня на саміті з питань енергетичної безпеки у Берліні, передає прес-служба Кабінету міністрів України.

"Якщо Росія вийде з гри, ми вирішимо ситуацію на Сході України за тиждень або два. Але, коли Росія підтримує і фінансує терористів, надає їм доступ до української території - це створює величезні труднощі", - підкреслив Яценюк.

Він також зазначив, що ситуація на Сході України загострюється.

"Вантажівки, повні озброєння і тренованих в Росії бандитів, перетнули український кордон з боку Росії. Ми зверталися до Федеральної митної служби Росії, до російської влади блокувати кордон і не дозволяти цим бандитам перетинати кордон і загострювати ситуацію. Але вони не зробили нічого", - сказав він.

Прем'єр-міністр закликав Президента Російської Федерації Володимира Путіна засудити терористів і заблокувати кордон.
"Закликаємо Росію і персонально президента Путіна засудити терористів, заблокувати кордон і підтримати Україну в тому, щоб зупинити терористів", - сказав він.

При цьому Яценюк зазначив, що "мета російського режиму - знищити державу Україна. І ми вважаємо, що Президент Путін змінить свою думку. Росія підірвала глобальну безпеку, порушила Статут ООН, анексувала Крим, захопила територію незалежної держави і підтримує терористів".

Також Яценюк заявив про готовність уряду змінити Конституцію, децентралізувати державну владу, передати повноваження місцевим органам влади, змінити Бюджетний кодекс і надати українським регіонам додаткову фінансову підтримку, змінити Податковий кодекс, поліпшити економічну ситуацію, "розглянути будь-які питання, пов'язані з російськомовним меншістю та інші питання, важливі для Сходу".