ua en ru

Якщо почнеться друга хвиля світової кризи, в Україні почастішають випадки реструктуризації боргів приватного сектора, - експерт

Якщо почнеться друга хвиля світової кризи, в Україні почастішають випадки реструктуризації боргів приватного сектора. Таку думку висловила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан. Втім, на її думку, ймовірна друга хвиля світової кризи не буде настільки жорсткою, як перша, і навряд чи приведе до настільки руйнівних наслідків.
«Економіка України сильно залежить від зовнішньої кон'юнктури, це стосується як експорту, так і припливу боргового капіталу з-за кордону. Якщо в результаті погіршення ситуації у світовій економіці, впаде зовнішній попит на продукцію українського експорту, в першу чергу, на метали, і закриється доступ до міжнародних фінансових ринків, то валютні надходження в країну знизяться і може знову виникнути девальваційний тиск не гривню. Але в світлі відновлення співпраці з МВФ і кроків, які робить українська влада, для зниження дефіциту бюджету, думаю, розмови про можливість суверенного дефолту України перебільшені», - сказав О.Бєлан.
Вона зазначила, що графік по погашенню зовнішнього суверенного боргу країни, аж до 2012 р. цілком м'який і некритичний.
«Дефолти в банківській системі теж маловірогідні. Серед великих банків, найбільш проблемні установи були рекапіталізовані державою, інші мають солідну підтримку закордонних материнських структур, або ж приватних українських інвесторів. При погіршенні економічної ситуації почастішають випадки реструктуризації боргів у корпоративному секторі, але чи дійде справа до технічних дефолтів сказати складно, тому що це багато в чому залежить від структури боргу і кредиторів кожної окремої компанії», - резюмувала О.Бєлан.