ua en ru

Якби не кредит МВФ, курс гривні міг би бути 25-35 грн/дол., - Яценюк

Якби Україна не отримала кредит Міжнародного валютного фонду, курс гривні міг би бути 25-35 грн/дол.

Якби Україна не отримала кредит Міжнародного валютного фонду, курс гривні міг би бути 25-35 грн/дол. Про це заявив сьогодні журналістам прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

"Якби Україна не отримала кредит МВФ, не знаю, який би був курс національної валюти - 25, 35. Останні два місяці ми фактично зубами втримували ситуацію по виплаті зарплат, пенсій і валютний курс. Нам довелося піти на низку складних, але потрібних рішень, щоб врятувати фінансову систему країни", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що для збалансування бюджету уряд пішов на низку складних, але потрібних рішень. Зокрема, рішення щодо скорочення кількості державних службовців, скорочення міністерств, видатків державної служби і в цілому органів державної влади.

"Це рішення про зміну порядку нарахування пенсій, в особливості для тих, хто мали надмірні пенсії більш як 10 тис. грн. Це оподаткування багатих, введення додаткового оподатковування для великих компаній", - заявив Яценюк.

Окрім того, була прийнята низка складних рішень в енергетичному секторі, зокрема підвищення тарифів. "Тому що тарифи на газ в Україні на 40% менші, ніж в Росії. Це при тому, що Росія нам подвоїла рахунок за газ", - сказав Яценюк.

За його словами, це рішення, від яких мало хто буде щасливий сьогодні, але "з 2016 р. економіка України має вийти на стабільне потужне зростання".

Він зазначив, що окрім 17 млрд дол. від МВФ на два роки, Україна відразу отримає 1 млрд дол. від США, 1,6 млрд євро від ЄС до кінця поточного року і 1,5 млрд дол. від Світового банку.

Нагадаємо, сьогодні МВФ схвалив програму допомоги для України, яка включає в себе кредит на суму в 17,01 млрд дол.