ua en ru

Ештон закликає Росію підтримати створення в Україні коаліційного уряду

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Кетрін Ештон закликає Росію підтримати створення в Україні коаліційного уряду.

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Кетрін Ештон (на фото) закликає Росію підтримати створення в Україні коаліційного уряду. Про це Ештон написала у своїй статті для видання "Комерсант. Україна".

Дана стаття стала реакцією на статтю глави МЗС РФ Сергія Лаврова, в якій той висловив думку, що ЄС і США ведуть відкриту боротьбу з Росією за вплив на Україну, нав'язуючи їй євроінтеграційний вибір.

"Вистачить міркувати про сфери впливу. Настав час діяти відповідально, зосередитися на підтримці зусиль України по виходу з політичної кризи. Країні необхідно коаліційний уряд, який буде здатне спільно з Верховною радою працювати над вирішенням найбільш нагальних завдань: економічної і фінансової стабілізації, конституціональної реформи і підготовки до наступних виборів. Воно повинно повернути довіру народу України. ЄС і Росії необхідно підтримати цей процес. І це допоможе нам просунутися вперед у реалізації величезного потенціалу нашого партнерства", - відповідає Лаврову Ештон.

"Давайте нести нашу взаємну відповідальність і підтримаємо демократичну Україну у справі відновлення політичної та економічної стабільності. Для ЄС мова йде не про створення сфер інтересів, а про повагу до вибору народу України, який полягає у створенні нових можливостей разом з ЄС - без розриву своїх традиційних зв'язків", - додає вона.

Нагадаємо, в Україні з кінця січня стоїть питання про формування нового уряду після відставки прем'єра Миколи Азарова. У Партії регіонів, навколо якої сформовано більшість у Верховній Раді і яка підтримує Президента Віктора Януковича, заявляють, що не будуть підтримувати призначення на посаду прем'єра представника опозиції. В опозиції стверджують, що не будуть брати участь у створенні уряду разом з представниками влади при президентстві Януковича. Тобто ні одна, ні друга сторона поки не вийшли на створення коаліційного уряду.