ua en ru

ЄС заявил, що закон Росії про ЗМІ-"іноземних агентів" загрожує свободі слова

ЄС заявил, що закон Росії про ЗМІ-"іноземних агентів" загрожує свободі слова Фото: прапори ЄС біля будівлі Європарламенту в Страсбурзі (© European Union 2015 - European Parliament)

У Брюсселі переконані, що це "ще одна спроба звузити простір для незалежних голосів у Росії"

У Європейському Союзі заявили, що новий російський закон, який дозволяє прирівнювати ЗМІ до "іноземних агентів", загрожує свободі та незалежності медіа і доступу до інформації. Це "ще одна спроба звузити простір для незалежних голосів у Росії", передає DW.

Євросоюз має "давню та чітку позицію" щодо чинного російського законодавства про визнання неурядових організацій (НУО) "іноземними агентами", йдеться в заяві зовнішньополітичної служби ЄC від 26 листопада 2017 року.

Як наголосили в ЄС, ця позиція полягає в тому, що штрафи, перевірки і стигматизація таких організацій "роблять ще жорсткішими обмеження основних свобод у Росії, споживають обмежені ресурси НУО та перешкоджають створенню незалежного громадянського суспільства в країні".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін 25 листопада 2017 року підписав закон, який дозволить прирівнювати ЗМІ до "іноземних агентів", якщо вони прямо або непрямо фінансуються з-за кордону.

Раніше в російської Ради з прав людини виникла низка претензій до тексту закону і процедури його ухвалення. Там наголосили, що нові зміни до законодавства не вказують ніяких інших підстав для визнання ЗМІ іноземним агентом, окрім фінансування з іноземних джерел.