ua en ru

ЄС не забороняє встановлювати мінімальні ціни на сигарети, - експерт

ЄС не забороняє встановлювати мінімальні ціни на сигарети, - експерт

Плани КМУ і ДФС України встановити мінімальні ціни на сигарети не суперечать Угоді про асоціацію (УА) між Україною і Євросоюзом. Про це в коментарі "Апострофу" заявив виконавчий директор МЦПД Сергій Кіщенко, коментуючи інформацію в ЗМІ про невідповідність даної норми європейському законодавству.

За його словами, рішення Європейського суду справедливості у справі C-197/08 "Комісія проти Франції", справі C-198/08 "Комісія проти Австрії" і справі 221/08 "Комісія проти Ірландії" демонструють, що суд не дозволяє встановлювати мінімальні ціни, коли це перешкоджає виробникам/імпортерам тютюнових виробів отримувати переваги від більш низьких витрат на виробництво


Наголошується, що директива 2011/64/EU від 21 червня 2011 року не забороняє державам-членам встановлювати мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вироби.

Видання підкреслює, що Європейський суд справедливості заявив, що директива не перешкоджає державам-членам вживати заходів по боротьбі з курінням з метою охорони здоров'я населення і, що директива 95/59 не порушує цінову політику за умови, що вона не йде врозріз із завданнями зазначеної директиви, зокрема із забезпеченням того, щоб не спотворювалася конкуренція між різними категоріями тютюнових виробів, що належать до однієї групи ("Комісія проти Франції", пункт 47)

"Кабінет міністрів України, згідно з чинним законодавством, повинен був встановити рівень мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби до 1 березня 2016 року, але досі цього не зробив. Швидше за все працюють якісь лобістські механізми, тиснуть на уряд виробники дешевих сигарет, які не зацікавлені в підвищенні цін. Але введення мінімальної роздрібної ціни зробило б неможливим реалізацію тютюнових виробів менше собівартості, ніж зараз грішать усі виробники, відстоюючи свою частку ринку, оскільки покривала б не тільки непрямі податки, але і мінімальну собівартість продукції разом з витратами на її реалізацію. Саме так розраховуються мінімальні ціни на алкогольні напої", - відзначає експерт.

За його словами, заходи, якими встановлюються мінімальні ціни, базуються на собівартості виробництва + обов'язкові податки/платежі (тобто заходи, які запобігають продажу зі збитками), можуть бути дозволені згідно з цією директивою, за умови, що вони не перешкоджають конкуренції.

"Навіть після підняття ставок акцизного податку у січні 2016 року не спостерігається зростання цін в дешевому сегменті, в деяких випадках ціни продовжують знижуватися", - зазначає Кіщенко.