ua en ru

ЄС висунув Україні жорсткі економічні вимоги, - Медведчук

Медведчук вважає, що Україні для підписання СА залишилося виконати не тільки політичні умови, серед яких прийняття низки законів щодо реформи правосуддя і вирішення питання Тимошенко, але і жорсткі економічні вимоги, висунуті Європою. Таку думку висловив Медведчук у своїй статті, опублікованій на сайті "Українського вибору".

Як нагадав Медведчук, єврокомісар з торгівлі Карел де Гухт заявив, що Україні потрібно відповідати не тільки політичним, а й економічним умовам. Ці умови включають такі пункти:

1. Зробити кроки з поліпшення бізнес-клімату.

2. Відмовитися від утилізаційного збору або ввести його і для українських виробників.

3. Скасувати захисні спецмита на імпорт автомобілів з Євросоюзу.

4. Скасувати квоти на імпорт вугілля і коксу.

5. Відмовитися від місцевої складової для проектів «зеленої» енергетики, тобто від положень Закону "Про електроенергетику" щодо "зеленого" тарифу. У відповідності з цим законом, 30% (а з 2014 року - 50%) устаткування для вітро - і сонячних електростанцій має бути українського виробництва. Інакше оператори електростанцій не зможуть розраховувати на "зелений" тариф.

6. Відкликати українську заявку про перегляд тарифів у рамках СОТ.

"Легко зрозуміти, що п'ять останніх пунктів - відкрите лобіювання Євросоюзом іноземного, а не тільки європейського бізнесу. Так, проблема з пільгами, які має український автопром, тобто пара виробників, неоднозначна. Однак всі інші вимоги - яскравий приклад диктату Брюсселя, який буде коштувати українцям робочих місць. Так, скасування квот на імпорт вугілля загрожує закриттям шахт, зростанням безробіття серед гірників", - заявляє Медведчук.

Особливу увагу Медведчук приділяє вимогу відкликати заявку в СОТ про перегляд мит.

"Чому так турбуються європейці? Припустимо, що Україні вдасться добитися підвищення мит і Угода про асоціацію буде підписана, однак ЄС це підвищення не торкнеться. Оскільки угода передбачає більш ліберальний режим у торгівлі з Євросоюзом, ніж у торгівлі з іншими членами СОТ, - повне скасування мита", - сказав лідер "Українського вибору".

На думку Медведчука насправді причини для хвилювань цілком очевидні.

"В Китаї і інших неєвропейських країнах багато видів продукції, що поставляється в Україну, випускають транснаціональні корпорації з провідним участю європейського капіталу. Лобістом цих ТНК і виступає пан де Гухт. Тому Брюссель вимагає від Києва куди більшого відкриття ринків, що передбачає Угода про асоціацію з ЄС. Отже, втрати для України від підписання цього документа будуть ще більшими, ніж припускають навіть його супротивники", - зазначив Медведчук.

"Сама ж поява списку Гухта - закономірний результат принизливого прагнення нашої влади будь у Вільнюсі Угоду про асоціацію. Бачачи, як хоче цього Київ, Брюссель готовий висувати йому все нові і нові вимоги. Якщо мета української влади - асоціація заради асоціації, значить, всі умови вона буде виконувати, чого б це ні коштувало українському народу", - сказав голова "Українського вибору".