ua en ru

ЄС виділить в 3 рази більше коштів на рятувальні операції в Середземному морі

ЄС виділить в 3 рази більше коштів на рятувальні операції в Середземному морі Фото: Жан-Клод Юнкер

Бюджет проекту складе 120 млн євро на рік

Євросоюз втричі збільшить фінансування проекту "Тритон", основним завданням якого є охорона кордонів ЄС і проведення рятувальних операцій в Середземномор'ї. Про це йшлося на екстреному саміті глав держав і урядів країн-членів ЄС, що пройшов у четвер, 23 квітня, передає DW.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пояснив, що бюджет проекту "Тритон" складе 120 млн євро в рік. Раніше ЄС виділяв на організацію місії з охорони своїх морських кордонів і рятування на морі близько 3 млн євро на місяць.

Як підкреслила Ангела Меркель, якщо коштів, обсяг яких визначено рішенням саміту, буде недостатньо, "ми повинні ще раз обговорити це питання".

Крім того, Німеччина направить в Середземномор'ї фрегат і допоміжне судно. "Ми хочемо, щоб додаткові сили прибули в район як можна швидше", - пояснила Меркель.

Також і інші країни запропонували додаткові ресурси. Великобританія, яка раніше категорично відмовлялася від участі в проекті "Тритон", готова направити в Середземномор'ї вертольотоносець і два судна. При цьому розширення зони дії кораблів проект "Тритон", як це пропонувалося в проекті, підготовленому під час зустрічі глав МЗС і ВВД країн - членів ЄС, не передбачається.

Крім збільшення фінансування "Тритона", пропонується посилити боротьбу з контрабандою людьми. Глава європейського зовнішньополітичного відомства Федеріка Могерини повинна розробити план заходів, що дозволяють захоплювати і знищувати суду контрабандистів.

Поки не дано старт пілотного проекту по розміщенню в 28 країнах - членах ЄС 5000 біженців, у тому числі з Сирії. За словами Жан-Клода Юнкера, участь у цьому проекті має бути добровільним, згода на прийом біженців від країн-членів ЄС він очікує в найближчі тижні. Як пояснила Ангела Меркель, "ми не готові обговорювати сьогодні якісь цифри, оскільки вважаємо, що 5000 - це явно недостатньо".

Нагадаємо, ЄС прийняв міграційний план після загибелі 900 біженців в Середземному морі.