ua en ru

ЄС прийняв міграційний план після загибелі 900 біженців в Середземному морі

ЄС прийняв міграційний план після загибелі 900 біженців в Середземному морі

Європейська комісія ухвалила план з десяти пунктів за підсумками екстреної зустрічі глав МЗС і МВС ЄС у Люксембурзі, присвяченій проблемам міграції в Середземному морі, повідомляє Reuters.

Приводом для зустрічі стала нова трагедія в районі італійського острова Лампедуза, де в результаті краху двох судів з нелегальними мігрантами, загинули близько 900 осіб.

Оскільки з початку року кількість жертв вже досягла 1600, країни ЄС вирішили, що необхідно прийняти заходи.

План, прийнятий у Люксембурзі на зустрічі, яку ініціював глава Єврокомісії Дональд Туск, передбачає посилення програми морських патрулів у Середземному морі "Тритон і Посейдон", які будуть відстежувати кораблі з нелегалами. Також буде відданий наказ знищувати човни контрабандистів, для яких перевезення людей з Африки в Європу стало бізнесом.

Інші пункти передбачають допомогу ЄС і активну допомогу Італії та Греції у вирішенні питань з нелегалами. Усіх прибулих будуть примушувати робити відбитки пальців, швидко переміщати їх по території союзу і збирати інформацію про можливі спроби нелегалів потрапити в ЄС.

Зазначимо, що ситуація з нелегальною міграцією з Африки в Європу загострилася після громадянської війни в Лівії, коли тисячі людей стали переправлятися через вузьку частину Середземного моря у бік італійського острова Сицилія. У минулому році в цьому районі загинула 4868 людина. В цьому році на тлі загострення ситуації в Лівії число жертв може бути більшим. Традиційно пік нелегальних поїздок припадає на період з травня по вересень, коли море стає теплим і мігранти вважають, що у них більше шансів дістатися до Європи живими.

Нагадаємо, 14 квітня стало відомо про катастрофу судна з 400 мігрантами в Середземному морі.

Також 19 квітня повідомлялося про аналогічну катастрофу за участю 650 мігрантів.