ua en ru

ЄС виділив 3 млн євро на супутникову розвідку в Україні

ЄС виділив 3 млн євро на супутникову розвідку в Україні Фото: представник ЄС Федеріка Могерини

Це дозволить проводити моніторинг на ділянках, до яких спостерігачі ОБСЄ не мають доступу

Європейська Комісія від імені Європейського союзу профінансує Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні на суму в 3 млн євро у сфері супутникової візуальної розвідки. Про це заявила представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могерини, повідомили в прес-службі Представництва ЄС в Україні.

"Використання зображення супутникових даних дозволить проводити більш глибокий моніторинг ситуації на дільницях, до яких, на жаль, спостерігачі все ще не мають доступу. Також вони будуть сприяти більш ефективному розміщенню спостерігачів в цілому", - заявила Могерини.

За її словами, супутникова візуальна розвідка залишається вкрай важливим аналітично-планувальним механізмом. Вона дозволяє спостерігачам ОБСЄ визначати широкі ділянки, до яких вони не мають доступу. Також таким чином можна отримувати інформацію про пошкодження інфраструктури і про присутність або переміщення живої сили і техніки.

Фінансування буде розподілятися через Супутниковий центр Європейського Союзу. Центр буде відслідковувати потрібні знімки і, за запитом ОБСЄ, надавати місії результати аналізів. Крім того, мова йде і про зміцнення спроможності здійснювати науково-технічні спостереження - включаючи ті, які здійснюються з використанням безпілотних літальних апаратів, камер нічного бачення, датчиків і інших пристроїв спостереження.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після завершення конфлікту на Донбасі Європейський Союз надасть Україні допомогу, необхідну для відновлення постраждалих районів.