ua en ru

ЄС перерахував Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги

Європейська комісія від імені Європейського Союзу сьогодні, 17 червня 2014 р., виділила Україні 500 млн євро - перший кредитний транш з нової програми макрофінансової допомоги для країни (MFA II у загальній сумі 1 млрд евро).

Європейська комісія від імені Європейського Союзу сьогодні, 17 червня 2014 р., виділила Україні 500 млн євро - перший кредитний транш з нової програми макрофінансової допомоги для країни (MFA II у загальній сумі 1 млрд евро). Про це повідомляє прес-служба представництва ЕС в Україні.

Зазначена сума була залучена ЄК на фінансових ринках 10 червня.

Як зазначають у прес-службі, ці кошти було виділено після того, як Україна отримала 100 млн євро, які було надано з попередньо погодженої програми макрофінансової допомоги (MFA I у загальній сумі 600 млн евро) 20 травня.

"Європейський Союз надає надважливу допомогу зусиллям України у розв'язання її головних економічних проблем, - підкреслив віце-президент Європейської комісії з економічних і монетарних справ Оллі Рен. - Сьогоднішній транш є наступним конкретним виявом європейської солідарності з українським народом".

У представництві ЄС нагадують, що загальна підтримка України Євросоюзом у рамках макрофінансової допомоги складає 1,61 млрд євро. Після виділення сьогоднішнього траншу залишається ще 1,01 млрд євро. Ця підтримка є частиною ширшого пакету допомоги Україні, про який ЄК оголосила 5 березня, а лідери ЄС підтримали під час саміту Євросоюзу 6 березня.

"Макрофінансова допомога ЄС доповнить ресурси від Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших донорів у контексті стабілізації та програми реформ, започаткованої нещодавно українською владою за допомоги МВФ. Також вона спрямована на зменшення короткострокового дефіциту платіжного балансу та вразливості фінансово-бюджетної сфери країни", - пояснюють у ЄС.

Також у прес-службі зазначають, що наступні платежі будуть залежними від впровадження конкретних заходів у рамках економічної політики, як це зазначено у двох меморандумах про розуміння, підписаних відповідно у 2013 та 2014 рр., а також в угоді про право використання кредиту, яку виконавча рада МВФ схвалила 30 квітня.