ua en ru

ЄС може включити Туреччину у чорний список офшорів, - Bloomberg

ЄС може включити Туреччину у чорний список офшорів, - Bloomberg Фото: Євросоюз (European Union 2015 - European Parliament)

В ЄС вважають, що Туреччина зробила недостатньо, щоб забезпечити фінансову прозорість

Робоча група Європейського союзу 5 грудня може рекомендувати головам міністерств фінансів країн ЄС включити Туреччину у чорний список офшорних юрисдикцій. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на декілька обізнаних джерел.

Повідомляється, що робоча група, завдання якої входило вивчення "юрисдикцій, які відмовляються від співпраці з питань оподаткування", прийшла до висновку, що Туреччина зробила недостатньо, щоб забезпечити фінансову прозорість і ефективно боротися з зверхпільговими податковими режимами.

Видання зазначає, що в Євросоюзі поки не вирішили, які санкції можуть бути застосовані до країн з чорного списку. Деякі члени ЄС пропонують виключити такі держави з числа одержувачів міжнародного фінансування.

За даними видання, всього в чорний список офшорів можуть увійти 36 держав, зокрема, Туреччина, Вірменія, Сербія, острови Кука, Панама, Туніс і Маршаллові острови.

Нагадаємо, згідно з розрахунками французького економіста Габріеля Цукмана, Європейський союз через податкових офшорів щорічно втрачає 60 млрд євро податків на прибуток підприємств, що приблизно дорівнює п'ятій частині відрахувань з компаній в ЄС.