ua en ru

ЄС і Великобританія заявили про прогрес у переговорах щодо Brexit

ЄС і Великобританія заявили про прогрес у переговорах щодо Brexit Фото: Brexit (pixabay.com)

У той же час, сторони поки не готові перейти до наступного етапу переговорів

Європейський союз (ЄС) і Великобританія заявили про прогрес у переговорах по виходу Британії з ЄС (Brexit). Про це повідомляє Reuters.

"ЄС і Великобританія домоглися прогресу в останньому раунді переговорів по Brexit", - заявили в четвер високопоставлені учасники переговорів.

Згідно з інформацією видання, тим не менше цього прогресу недостатньо, щоб перейти до наступного етапу обговорень щодо перехідного періоду після Brexit або торгівельної угоди.

"У нас був конструктивний тиждень, так, але ми ще не досягли повного прогресу. Подальша робота необхідна у найближчі тижні і місяці", - заявив головний парламентер по Brexit з боку ЄС Мішель Барньє, високо оцінивши "нову динаміку", створену заявами прем'єр-міністра Британії Терези Мей.

Так, Мей сподівалася, що промова, яку вона представила у Флоренції в п'ятницю, розблокує тримісячні переговори і дозволить почати дискусії про угоду щодо вільної торгівлі після Brexit, дозволивши Барньє розповісти лідерам ЄС, що є "достатній прогрес" по трьох ключових питань виходу з союзу - права на експатріантів, північноірландський кордон і "скільки Британія винна ЄС".

У свою чергу, британський колега Барньє Девід Девіс заявив, що за 4 дні переговорів у Брюсселі вони досягли "значного прогресу" і повторив своє прагнення перейти до обговорення того, що буде після Brexit в березні 2019 року.

Найскладнішим питанням залишається на думку Барньє те, що Британія ще не визначила, які фінансових зобов'язань вона буде дотримуватись. ЄС оцінив, що Британія заборгувала десятки мільярдів євро. Девіс відмовився розповісти про те, що може заплатити Британія.

Дві сторони повинні зустрітися ще раз через два тижні, 9 жовтня 2017 року. Якщо Барньє вирішить, що прогрес у переговорах "достатній", то він зможе рекомендувати лідерам ЄС на саміті 19-20 жовтня дозволити почати торговельні переговори з Британією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський парламент готує критичну резолюцію щодо процесу виходу Великобританії зі складу ЄС.