ua en ru

ЄС посилює боротьбу з ухиленням від сплати податків

Уряди Ірландії, Нідерландів і Люксембурга вже давно підозрюються в залученні транснаціональних корпорацій за рахунок податкових послаблень. Про це повідомляє "Росія 24".

Попереднє розслідування, що проводиться Брюсселем, щодо того, чи дійсно деякі податкові операції проводяться з порушенням правил ЄС, підсилює політичний тиск, оскільки на даний момент зростають зусилля міжнародного співтовариства по боротьбі з ухиленням від податків.

Рішення Європейської комісії провести розслідування про податкові відносини трьох держав-членів ЄС з окремими компаніями, зокрема Apple і Starbucks, продиктоване реалізацією плану, розробленого ОЕСР і націленого на усунення податкових лазівок, які дозволили компаніям заощадити десятки мільярдів євро за останнє десятиліття.

На минулому тижні, на зустрічі в Санкт-Петербурзі, на саміті G20 було схвалений план дій ОЕСР, а від місцевих урядів потрібно було перевірити власні податкові законодавства.

Борці за податкову справедливість відзначають, що проблема ухилення від сплати податків особливо актуальна вже протягом останніх десяти років і знов вона виникла в центрі уваги, коли намітився спад податкових надходжень.

Розслідування, що проводяться парламентами у Великобританії, Нідерландах і США в останні місяці, пролили світло на величезні масштаби ухилення від сплати податків компаніями, які розгортають складні схеми і використовують лазівки в податковому законодавстві.

"Дії парламенту призвели до того, що з політичної сфери зведення про дану проблему дійшли до громадськості, яка оголосила бойкот продуктам Starbucks і Amazon у Великобританії", - заявив Сорлі Маккафі, голова "Християнської допомоги Ірландії", організації, яка активно виступає проти ухилення від сплати податків.