ua en ru

ЄС вимагає швидко вирішити ситуацію навколо НАБУ

ЄС вимагає швидко вирішити ситуацію навколо НАБУ Фото: Матті Маасікас (wikimedia)
Автор: РБК-Украина

Євросоюз стурбований подіями навколо антикорупційних органів в Україні. У Брюсселі наголошують на правовій, конституційній ясності навколо НАБУ, "яка повинна бути відновлена дуже швидко".

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас.

"Ми стурбовані деякими подіями навколо антикорупційної архітектури. В ЄС часто цитують слова Жана Монне, одного з батьків-засновників ЄС: "Нічого неможливо без людей, ніщо не міцне без інституцій". Антикорупційні інституції були створені за час після Революції гідності. Це робилося не для показухи. Потрібно вірити в них, і, звичайно, бути терплячими. Побудова інституцій не відбувається за день", - сказав він.

Маасікас підкреслив, що ЄС не коментує рішення Конституційного суду щодо НАБУ.

"Але ми хочемо зробити акцент на правовій, конституційній ясності навколо НАБУ, яка повинна бути відновлена ​​дуже швидко. Це повинно бути пріоритетом для влади", - сказав він.

Посол ЄС відзначив, що в загалом антикорупційні інституції в Україні працюють.

"Ми вже бачили перші вироки від антикорупційного суду. І вкрай необхідно бачити підтримку від влади цим інституціям", - сказав він.

Водночас Маасікас підкреслив, що є члени парламенту, які, "як видається, просто ненавидять всю цю антикорупційну архітектуру".

"Індикатор - наскільки швидко і рішуче буде вирішена юридична ситуація навколо НАБУ. Це показник того, наскільки влада серйозно і щиро це все сприймає", - сказав він.

Нагадаємо, 28 серпня Конституційний суд України оприлюднив рішення, яким визнав неконституційним призначення на посаду директора НАБУ Артема Ситника.

При цьому Конституційний суд роз'яснив, що це рішення не означає звільнення Ситника, а його рішення на посади є законними.

Крім того, КСУ визнав не відповідними Конституції норми закону в частині закріплення повноважень президента утворювати НАБУ.