ua en ru

ЄС не поспішає реагувати на заклики України розширити санкції проти РФ, - Медведчук

Представники офіційного Києва активно закликають Захід продовжити санкції щодо РФ, однак ці заклики вже не знаходять колишнього відгуку у європейців. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Спроба розглянути на березневому саміті ЄС питання "дострокового продовження" санкцій свідчить про те, що вже на червневому саміті ситуація може кардинально змінитися: прихильників антиросійських секторальних економічних санкцій в об'єднаній Європі з кожним місяцем стає все менше", - зазначає політик.

На думку Медведчука, в Києві відмовляються визнавати той факт, що найсерйозніші втрати від "економічної війни" зазнала не Європа, не Росія, а Україна.

Лідер громадського руху нагадав, що раніше Росія була головним інвестором в українську економіку і основним енергетичним партнером.

"Сьогодні Україна пожинає плоди недалекоглядної євроінтеграційної політики: спад промислового виробництва в країні досяг 22,5%, роздрібний товарообіг знизився на 22,6%. Інвестори залишають Україну: за 2014 рік обсяг прямих іноземних інвестицій знизився на 19,6%". - додав він.

Однак, зазначив політик, найболючіша тема - падіння експорту. "Щоб звести кінці з кінцями, забезпечити соціальні виплати, Київ змушений залучати міжнародні позики. У 2015 р. експорт просяде ще сильніше, і за рахунок чого уряд розраховує наповнювати казну, залишається загадкою", - підкреслив Медведчук.

Політик нагадав, що останнім часом все частіше звучать заяви німецьких політиків про зацікавленість у розвитку співробітництва з РФ. "Інтереси національної економіки для них виявилися вище геополітичних амбіцій", - зазначив він.