ua en ru

ЄС узгодив секторальні санкції проти Росії

Уряди країн ЄС узгодили економічні санкції проти Росії.

Уряди країн ЄС узгодили економічні санкції проти Росії, повідомляє агентство Reuters.

Як повідомляється, мова йде про цілому ряді секторів. Санкції повинні торкнутися нафтової галузі, оборонної промисловості, товарів подвійного призначення.

У той же час, газовий сектор під режим санкцій не підпадає.

Згідно з планом ЄС санкції вводяться на 3 місяці. Після закінчення цього терміну уряди країн-членів ЄС повертаються до розгляду даного питання.

У разі запровадження цих заходів найбільше постраждають "Газпром" і "Роснефть", яким необхідні західні технології для видобутку на арктичному шельфі, вважають експерти. Під загрозою опиняться проекти з розроблення важковидобувних запасів і сланцевої нафти, попереджають експерти.

У цьому випадку сумарний видобуток нафти може знизитися на 5-10%, або на 26-52 млн т на рік, підрахував виконавчий директор кластера енергоефективних технологій фонду "Сколково" Микола Грачов.

За даними Міненерго і Мінпромторгу, 25% обладнання, використовуваного у нафтогазовій галузі, набувається російськими компаніями за кордоном. Єврокомісія, за даними The Financial Times, може обмежити його експорт в рамках заборони на постачання в Росію "особливо важливих технологій". За підрахунками FT, європейські виробники і постачальники втратять від заборони не більше 150 млн євро в рік. Росія відчує негативні наслідки від санкцій по закінченні декількох років.

Брюссельський інтернет-ресурс EUobserver з посиланням на неназваних єврочиновників повідомив, що в ЄС оцінюють можливі втрати від санкцій для Європи в 40 млрд євро (0,3% ВВП ЄС) в цьому році, а в 2015 році - до 50 млрд євро (0,4% ВВП ЄС). Збитки для виробників очікуються у зв'язку з тим, що Росія може вжити заходів у відповідь на санкції.

Росія втратить від санкцій 23 млрд євро (1,5% ВВП) в поточному році і ще 75 млрд євро (4,4% ВВП, згідно з бюджетним проектировкам) у 2015 р., призводить оцінки єврочиновників EUobserver. Ця оцінка значно скромніше розрахунків журналу The Economist. Минулого тижня він підрахував, що сукупні втрати Росії від спричиненого "агресивної" зовнішньою політикою Кремля погіршення інвестклімату складуть 1 трлн дол.

Нагадаємо, вчора глави США, Великобританії, Франції, Німеччини та Італії в ході зустрічі в Парижі підтвердили свої наміри ввести нові санкції проти Росії.

17 липня США ввели нові санкції проти Росії, включивши в санкційний список практично всі найбільші російські оборонні підприємства. В той же день Європейська Рада посилив санкції проти РФ, зокрема, вперше ввівши санкції проти російських підприємств. Раніше ЄС ввів лише персональні санкції проти російських громадян.