ua en ru

ЄС може зняти санкції проти Януковича та його оточення

ЄС може зняти санкції проти Януковича та його оточення Фото: колишній президент України Віктор Янукович

За даними джерел WSJ, єврочиновники не підтримають повторні санкції, якщо соратникам екс-президента повернуть активи на Заході

Скандали в українській владі й бездіяльність прокуратури в питанні боротьби з корупцією та притягнення до відповідальності представників колишнього режиму, яких раніше звинуватили у зловживанні владою, призводять до розчарування деяких європейських чиновників щодо України. Про це з посиланням на The Wall Street Journal повідомляє "Голос Америки".

Як зазначає видання, українська влада не доклала зусиль для того, щоб притягнути до відповідальності тих представників режиму Віктора Януковича, які після його втечі алишилися в Україні.

"Через те, що Київ не висунув проти них (представників режиму Януковича, - ред.) кримінальних звинувачень, чиновники ЄС заявили, що санкції проти відповідних осіб можуть бути зняті вже навесні", - пише WSJ з посиланням на західних управлінців, які займаються Україною.

Крім того, єврочиновники розповіли про окремі негативні настрої щодо України в інститутах ЄС. "Існує стурбованість, що протягом року всі ці люди (представники колишнього режиму, на яких раніше було накладено санкції з боку Заходу, - ред.) отримають доступ до своїх активів на Заході. Після цього ніхто більше не підтримає санкції повторно. Чимало чиновників ЄС ситі по горло Україною", - наводить слова одного зі своїх анонімних співрозмовників видання.

Також WSJ зазначає низький рейтинг українського прем'єр-міністра Арсенія Яценюка на тлі звинувачень його кола в корупції, а також зростання невдоволення президентом Петром Порошенком за небажання звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна.

Як додав співрозмовник видання, в АПУ болісно сприймають критику, навіть коли вона звучить з вуст послідовних і рішучих партнерів України з боку представників США. Зокрема, у відповідь на критику ГПУ з боку посла США в Україні Джефрі Пайетта, на Банковій нібито відповіли: "Як він може таке говорити? Ми не яка-небудь бананова республіка, де можна говорити, що захочеш".

Нагадаємо, раніше заступник генпрокурора Віталій Касько заявляв про те, що ЄС зніме санкції проти Януковича і його оточення в березні 2016 року.

Наприкінці листопада ГПУ повідомила про блокування 250 мільйонів доларів іноземних активів чиновників часів Януковича.

Як повідомлялося, в жовтні Янукович подав позов до ЄСПЛ проти України через "регулярні порушення його прав та "безліч необґрунтованих кримінальних справ".

Раніше 30 вересня Європейський суд розпочав розгляд скарги екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова і його сина Олексія на Європейський союз через застосовані до них санкції.