ua en ru

ГПУ повідомила про блокування 250 млн доларів закордонних активів посадовців часів Януковича

ГПУ повідомила про блокування 250 млн доларів закордонних активів посадовців часів Януковича Фото: Віктор Янукович

Зокрема, заблоковано кошти Азарова, Клюєва, Курченка, Клименка

Генеральній прокуратурі України (ГПУ) повідомили, що за кордоном за наслідками запроваджених санкцій заблоковано коштів та активів високопосадовців часів президентства Віктора Януковича на загальну суму 247,5 млн доларів. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит УНН.

Як повідомляється, всього встановлено й заблоковано закордонні активи та грошові кошти колишніх високопосадовців на суму понад 104 млн доларів, 122 млн швейцарських франків, 22 млн євро.

Зокрема, заблоковані кошти екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова у Ліхтенштейні на суму 0,5 млн доларів, колишнього нардепа Юрія Іванющенка - 258 тис. доларів на Кіпрі, 30,82 млн доларів, 1,8 млн швейцарських франків у Латвії, 72 млн швейцарських франків у Швейцарії.

"У Ліхтенштейні заблоковано 26,5 млн доларів коштів екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка. У колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва заблоковано кошти у Австрії - 315 тис. євро і 9 тис. доларів і Швейцарії - 13 млн швейцарських франків. У Сергія Клюєва - в Австрії - 461 тис. євро, Швейцарії - 13 млн швейцарських франків, Великобританії - 675 тис. євро", - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, повідомляється, що у бізнесмена Сергія Курченка у Латвії заблоковано 1,5 тис. доларів, на Кіпрі - 40 тис. доларів і 775 євро, у Швейцарії - 0,2 млн швейцарських франків, у Австрії - активи на суму 235 тис. євро.

Також зазначається, що у сина екс-президента Віктора Януковича Олександра заблоковано активи компанії "Мако" у сумі обсягом 2,5 млн швейцарських франків тощо.

Повідомляється, що ГПУ зазначила, що під час слідства вживаються передбачені законодавством заходи з метою арешту коштів інших високопосадовців, також триває робота із залученням міжнародних організацій щодо відшкодування та блокування їхніх активів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд скасував арешт нафтопродуктів Курченка.