ua en ru

ЄС дозволить Україні використовувати географічні назви продуктів протягом 5-10 років після створення ЗВТ

Євросоюз готовий дозволити українським компаніям використовувати захищені географічні назви продуктів харчування протягом 5-10 років після створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). Про це за підсумками чергового раунду переговорів про створення зони вільної торгівлі, повідомив у Брюсселі заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький, пише "Комерсант-Україна".
Цей варіант влаштовує більшість учасників ринку, за винятком виробників коньяку, які хочуть збільшити адаптаційний період до 30 років. Погодившись на компроміс, Україна може домогтися кращих умов торгівлі.
Чиновник зазначив, що така пропозиція на нинішньому етапі неприйнятна для України, оскільки не передбачає компенсації виробникам витрат на ребрендінг або перепрофілювання виробництва. "Це називається "ми вам дозволяємо 5-10 років нести витрати, а потім забороняємо виробляти і експортувати", - заявив В.П 'ятницький. Питання захисту географічних назв, за його словами, залишається одним з найскладніших на переговорах. Київ буде домагатися від ЄС відповіді на запитання, яким чином ці зобов'язання трансформуються в розширення доступу на ринок ЄС для українських виробників.