ua en ru

ЄС розробить механізм для обходу санкцій США проти Ірану

ЄС розробить механізм для обходу санкцій США проти Ірану Фото: Федеріка Могеріні (flickr.com/european_parliament)

Європейські компанії зможуть працювати з Іраном без ризику потрапити під санкції

Європейський союз має намір створити спеціальне відомство, яке забезпечить проведення фінансових операцій з Іраном в обхід санкцій США. Про це заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, передає DW.

Повідомляється, що з такою заявою Могеріні виступила в Нью-Йорку після зустрічі з учасниками ядерної угоди. Зазначимо, Британія, Франція, Німеччина, РФ і Китай дотримуються думки, що Тегеран виконує угоду, з якої в односторонньому порядку вийшли США.

За словами Могеріні , новий фінансовий інститут дозволить європейським компаніям розвивати економічні відносини з Іраном без ризику потрапити під санкції Вашингтона.

Нагадаємо, раніше держсекретар США Майк Помпео заявив, що у президента Дональда Трампа немає підстав для початку переговорів з іранською владою.

У середині вересня міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Зариф звинуватив ЄС у недостатній реакції на вихід США з ядерної угоди. Він також пригрозив поверненням до збагачення урану.

"Європейці та інші підписанти мають діяти, щоб компенсувати наслідки санкцій США", - сказав Зариф. У першу чергу це стосується нафтового бізнесу і банківської системи.