ua en ru

ЄС вирішив розширити санкційний список громадян РФ з 21 до 33 осіб

Європейська рада ухвалила рішення про розширення списку громадян РФ, проти яких прийняті санкції, до 33 осіб.

Європейська рада ухвалила рішення про розширення списку громадян РФ, проти яких прийняті санкції, до 33 осіб. Про це в ході саміту Євросоюзу повідомив Президент Франції Франсуа Олланд, передає Reuters.

"Список буде опублікований 21 березня", - повідомив Олланд в ході прес-конференції, додавши, що він буде "в чомусь схожий зі списком, складеним раніше США".

Крім того, за його словами, лідери ЄС вже доручили Єврокомісії розробку можливих додаткових санкцій, які можуть бути прийняті в разі ескалації ситуації на Україні.

Раніше зі схожою заявою виступила федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. За її словами, лідери країн ЄС домовилися про розширення списку осіб, які потраплять під дію санкцій, і звернулися до Єврокомісії з проханням почати відповідні приготування. При цьому, підкреслила Меркель, санкції будуть розширені тільки в тому випадку, якщо ситуація в Україні дестабілізується. Меркель не повідомила про те, хто саме може потрапити в список осіб, проти яких будуть введені санкції, і скільки всього планується внести в цей список.

Перший день саміту ЄС був головним чином присвячений ситуації на Україні.

Напередодні президент США Барак Обама оголосив про розширення санкцій проти Росії за "порушення суверенітету і територіальної цілісності України". У список росіян, чиї активи підлягають заморожуванню, додано 20 імен. Мінфін США опублікував цей список, до нього увійшли: віце-спікер Ради Федерації Євген Бушмин, члени СФ Володимир Джабар, Віктор Озеров Олег Пантелєєв, Микола Рижков, Олександр Тотоонов, помічник президента РФ Андрій Фурсенко, перший заступник керівника адміністрації президента Олексій Громов, керівник адміністрації президента Сергій Іванов, директор Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків Віктор Іванов, керуючий справами президента РФ Володимир Кожин, голова ради директорів банку "Росія" Юрій Ковальчук, депутат Держдуми Сергій Миронов, спікер Держдуми Сергій Наришкін, бізнесмени Аркадій і Борис Ротенберг, співвласник нафтотрейдера Геннадій Тимченко, голова РЖД Володимир Якунін, депутат Держдуми Сергій Железняк, начальник ГРУ Ігор Сергун.

Крім того, під фінансові санкції потрапив банк "Росія", доларові рахунки якого повинні бути заморожені.

Обама підписав новий указ, який дає можливість ввести санкції проти ключових секторів російської економіки "у разі необхідності". Президент США дав зрозуміти, що такі санкції можуть бути активовані, якщо Росія крім Криму зазіхне на південні та східні регіони України.