ua en ru

ЄС розкритикував Туреччину через позбавлення імунітету опозиційних депутатів

ЄС розкритикував Туреччину через позбавлення імунітету опозиційних депутатів Фото: ЄС не схвалює рішення турецького парламенту щодо зняття недоторканності з опозиційних депутатів

Рішення турецької влади "несе ризик для свободи висловлювань у парламенті"

Рішення парламенту Туреччини щодо позбавлення депутатської недоторканності частини депутатів "викликає серйозне занепокоєння". Про це заявили у п'ятницю, 20 травня, верховна представниця ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар з європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган, передає DW.

"У відповідності до міжнародних рекомендацій право імунітету має застосовуватися до усіх на недискримінаційній основі, а рішення щодо його позбавлення повинно ухвалюватись у кожному конкретному випадку за прозорими критеріями, а не виходячи з політичних міркувань", - йдеться у спільній заяві Могеріні і Гана.


За словами єврочиновників, рішення турецької влади щодо позбавлення недоторканності депутатів "несе ризик для свободи висловлювань у парламенті Туреччини". Окрім цього, зазначили Могеріні та Ган, будь-які звинувачення у протиправній діяльності на адресу парламентарів повинні розслідуватись належним чином.

Голова Європарламенту Мартін Шульц теж висловив занепокоєння тим, що Анкара "все більше віддаляється від євростандартів".

"З моменту останніх виборів систематично вихолощуються принципи правової держави і цементується панування однієї людини", - заявив Шульц.

Нагадаємо, у Туреччині ухвалили закон про позбавлення депутатів недоторканності.