ua en ru

ЄС просить європейські компанії заповнити сховища газом України

Найбільшим європейським споживачам газу запропонували за свій рахунок заповнити паливом підземні газосховища України.

Найбільшим європейським споживачам газу запропонували за свій рахунок заповнити паливом підземні газосховища України. У ході неформальних консультацій єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер попередив керівників компаній, що власними силами заповнити ПСГ, забезпечивши безперебійне постачання газу взимку, Україна не зможе через відсутність грошей, повідомляє "Комерсант" з посиланням на свої джерела.

При нинішній ціні на газ заповнення ПСГ обійдеться приблизно в 4 млрд дол., але гарантувати, що оплачений європейцями газ після закачування в українські ПСГ "не зникне", Єврокомісія не в змозі.

"Така позиція, звичайно, не викликала наснаги", - пояснило джерело.

Опитані виданням експерти вважають, що великий бізнес починає розуміти: вирішення газових проблем навколо України не можна цілком доручити політикам. Але, незважаючи на це, в найближчий місяць компанії не будуть вживати конкретних заходів.

"Всі почекають підсумків президентських виборів в Україні, виборів у Європі і зміни складу ЕК", - пояснив один з експертів. Олексій Кокін з "Уралсиб Кепітал" вважає, що споживачі чи дійсно заповнять ПСГ України за свій рахунок, або нададуть Києву кошти на це. І те і інше, вважає він, країнам доведеться робити на свій страх і ризик: ЄК гарантій не дає, а надійність обіцянок майбутніх нових влади України далеко не очевидна.

Напередодні Президент Росії Володимир Путін звернувся до лідерів європейських держав з пропозицією активізувати спільні дії щодо вирішення українського "газового питання". Путін зазначив, що переведення України на передоплату газу є вимушеною мірою.

"Конкретних пропозицій щодо стабілізації ситуації з виконанням українським покупцем контрактних зобов'язань і забезпеченням надійного транзиту від наших партнерів отримано не було", - зауважив Президент.