ua en ru

Для України з червня 2014 р. буде введено режим передоплати за постачання газу, - Міненерго РФ

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що з червня 2014 р. для України буде введено режим передоплати за поставки газу.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак (на фото) заявив, що з червня 2014 р. для України буде введено режим передоплати за поставки газу.

7 травня закінчився термін, до якого українська сторона повинна була сплатити за поставлений газ. Починаючи з березня поточного року від НАК "Нафтогаз України" не надійшло жодного платежу. Загальний борг України за газ на сьогоднішній день досяг 3,508 млрд дол., відзначається в повідомленні Міненерго.

"Згідно з пунктами 5.1.5 і 5.8 контракту на постачання газу від 2009 р. між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" невиконання зобов'язань тягне за собою автоматичний перехід з 1 червня 2014 р. до постачань газу на Україну в режимі передоплати", - зазначив Новак.

До 16 травня 2014 р. ВАТ "Газпром" виставить попередній рахунок за поставки газу компанії "Нафтогаз України" в червні. Фактичні поставки будуть здійснюватися в обсягах, що відповідають сумі оплати, внесеної українською стороною до 31 травня.

"Російський підхід до питання про підтримку української економіки викладено у листі Президента Росії Володимира Путіна і полягає в тому, що Росія більше не може і не повинна поодинці нести тягар підтримки української економіки, надаючи їй знижки на газ і прощаючи борги, фактично оплачуючи своїми субсидіями дефіцит у торгівлі України та країн-членів ЄС", - наголосив Новак.