ua en ru

Путін повідомив лідерам європейських держав про переведення України на передоплату за газ

Президент Росії Володимир Путін у зверненні до лідерів європейських держав повідомив, що постачання природного газу в Україну будуть здійснюватися за передоплатою.

Президент Росії Володимир Путін у зверненні до лідерів європейських держав повідомив, що постачання природного газу в Україну будуть здійснюватися за передоплатою. Про це повідомляє прес-служба Кремля.

Він нагадав, що на початку квітня виступив з пропозицією про негайне проведення консультацій з метою вироблення узгоджених дій щодо стабілізації економіки України та забезпечення стійких поставок і транзиту російського газу згідно з контрактними умовами.

З тих пір, пише російський Президент, в Москві відбулися консультації з представниками низки країн, що не входять в Євросоюз, "в рамках яких партнери Росії повністю розділили заклопотаність ситуацією з оплатою українською стороною за поставлений з Російської Федерації газ і ризиками недостатнього рівня закачування газу в підземні сховища України".

"Що стосується країн - членів ЄС, за цей час відбулася єдина зустріч у Варшаві з делегацією на чолі з комісаром ЄК з питань енергетики Гюнтером Еттінгером за участю представника української сторони Юрія Продана. На жаль, змушені констатувати, що конкретних пропозицій щодо стабілізації ситуації з виконанням українським покупцем контрактних зобов'язань і забезпеченням надійного транзиту від наших партнерів отримано не було", - зазначає Путін.

Водночас, відзначає Путін, за цей час ситуація з оплатою російського газу тільки погіршилася.

"На адресу ВАТ "Газпром" так і не надійшло жодного платежу за поставлений в Україну газ. Загальний борг української сторони зріс з 2,237 млрд дол. до 3,508 млрд дол. - і це незважаючи на те, що українська сторона отримала перший транш фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду в розмірі 3,2 млрд дол.", - йде мова у зверненні Президент РФ.

Путін поінформував європейських лідерів, що за таких умов російська сторона "в суворій відповідності з контрактом" виставила рахунок на передоплату постачань газу на Україну і, починаючи з 1 червня, буде здійснювати постачання газу в обсягах, наперед оплачених українською стороною.

"Хотів би ще раз підкреслити - це вимушене рішення. Російська Федерація залишається відкритою для продовження консультацій і спільних з європейськими країнами дій щодо нормалізації ситуації. Зі свого боку, ми сподіваємося на більш активне ведення діалогу з боку Європейської комісії з метою вироблення конкретних справедливих рішень щодо стабілізації економіки України", - йдеться у зверненні Путіна.