ua en ru

ЄС закликав Україну забезпечити НАПК всіма ресурсами для роботи системи е-декларування

ЄС закликав Україну забезпечити НАПК всіма ресурсами для роботи системи е-декларування Фото: ЄС закликав Україну цілком сприяти боротьбі з корупцією

Основоположним принципом ефективності боротьби з корупцією ЄС назвав публічність

Європейський союз закликає українську владу забезпечити Національне антикорупційне агентство всіма ресурсами для ефективної роботи системи електронного декларування (е-декларування доходів. Про це йдеться в заяві представництва Європейського Союзу.

"Важливо, щоб повна відповідальність за управління системою залишалася за Національним агентством з питань запобігання корупції (НАПК), а також щоб забезпечувалася незалежність і чесність НАПКа. Також важливо, щоб НАПК було забезпечено усіма необхідними фінансовими і людськими ресурсами, щоб вона могла виконувати свою роль у відповідності з міжнародними зобов'язаннями України", - йдеться в заяві.


Європейське співтовариство підкреслює, що сьогоднішній повторний запуск системи електронного декларування доходів, яка отримала сертифікацію, є ще одним важливим кроком у боротьбі проти корупції в Україні. Це є ключовим фактором для продовження успішного процесу реформ. Технічні проблеми, з якими зіткнулася система після свого запуску, мають бути вирішені якомога швидше.

Кінцевий успіх системи електронного декларування буде оцінюватися не за її формальному запуску, а по її ефективному та безперебійному функціонуванню, - наголошується в заяві. Воно, зокрема, передбачає кримінальну відповідальність за подання неправдивих декларацій. Більш того, публічна підзвітність є основоположним принципом, що стоїть в основі системи електронного декларування для запобігання та протидії корупції серед державних службовців.

Нагадаємо, НАПК отримало атестат відповідності вимогам системи е-декларування.