ua en ru

ЄС закликав США утриматися від військових дій проти Сирії до оголошення доповіді ООН

У Вільнюсі (Литва) на зустрічі глав Міністерств закордонних справ Європейського союзу з держсекретарем США Джоном Керрі міністри закликали США дочекатися доповіді експертів Організації Об'єднаних Націй (ООН), перш ніж вирішувати питання про військове втручання в Сирії.

У Вільнюсі (Литва) на зустрічі глав Міністерств закордонних справ Європейського союзу з держсекретарем США Джоном Керрі міністри закликали США дочекатися доповіді експертів Організації Об'єднаних Націй (ООН), перш ніж вирішувати питання про військове втручання в Сирії, повідомляє Associated Press.

У той же час європейські дипломати закликали дати однозначну і "сильну відповідь" проти винних у хімічній атаці в передмісті Дамаска. Про це, як повідомляє Reuters, заявила Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон (на фото).

Зазначимо, у Вільнюсі пройшла зустріч міністрів 28 європейських країн. Присутній на заході держсекретар США Джон Керрі подякував колегам за підтримку позиції США і зазначив, що "цінує конструктивний діалог".

За словами Ештон, все вказує на те, що влада Сирії відповідальна за хіматаку 21 серпня в передмісті Дамаска.

Додамо, що парламент Великої Британії вже проголосував проти військових дій. Президент Франції Франсуа Олланд, який раніше висловлював підтримку войовничим планам адміністрації Президента США Барака Обами, продемонстрував раптову обережність. Олланд заявив, що дочекається доповіді інспекторів ООН, перш ніж приймати рішення про військове втручання, навіть незважаючи на те, що доповідь покаже тільки, чи мало місце використання хімічної зброї у даний час на даній території, а не вкаже винних у його застосуванні.

"Все вказує на те, що відповідальність несе режим (Асада)", - озвучив спільну позицію чиновників ЄС міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

У цілому ж високопосадовці погодилися, що відповідальність за хімічну атаку 21 серпня, згідно зі свідченнями, лежить на сирійському режимі.

Як передає Reuters, до країн, що підтримують необхідність "сильної відповіді" на дії Башара Асада, приєдналася Німеччина. Раніше відповідну заяву підписали Австралія, Канада, Франція, Італія, Японія, Південна Корея, Саудівська Аравія, Іспанія, Туреччина, Велика Британія та США.

Тим не менш, можливість військових заходів розглядатиметься тільки після того, як буде представлено доповідь експертів ООН.

Очікується, що доповідь буде оприлюднено наприкінці вересня, хоча ряд європейських чиновників просить ООН прискорити перевірку або видати проміжну доповідь.

Нагадаємо, що група інспекторів ООН, очолювана Оке Сельстремом, прибула до Дамаска 17 серпня і відвідала місця, де, можливо, було застосовано хімічну зброю, зокрема населений пункт Хан аль-Асаль.

Як повідомлялося, для допомоги сирійським біженцям, за даними ООН, необхідно 3,5 млрд дол.

Президент США Барак Обама має намір 10 вересня виступити зі зверненням до американців з питання Сирії. Раніше Обама вніс до Конгресу проект резолюції, що дозволяє удар по арабській республіці. Очікується, що рішення щодо цього може бути прийняте вже 11 вересня.

Війна в Сирії триває з березня 2011 р., жертвами конфлікту стали понад 100 тис. осіб. Повстанці вимагають відставки Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів.